Objavil/a AO Radovljica Dne 15.05.2013 Brez komentarjev.
Deli s prijatelji

Urban Ažman (AO Radovljica) in Boris Lorenčič (AO APD Kozjak), od 2. aprila do 18. maja

Cilj odprave je bil preplezati prvenstveno smer v severni steni Mount Hunterja


Iz Talkeetne pošiljam kratko poročilo odprave, ki jo izvajava z Lorijem. Trenutno sva prispela v Talkeetno, v soboto priletiva v Budimpešto in potem domov.
Odpravo ocenjujem kot delno uspešno. V času, ki sva ga od 24. 4. do 10. 5. 2013 preživela na ledeniku Kahiltna, sva uspela opraviti naslednje vzpone.

– prečenje Mount Frances preko JZ grebena, sestop po Z grebenu (5. 8., do 60 st., 1000 m)
– North couloir v MINImoon flower (85 st., 4, 60-70 st, 700 m)
– Klasično smer na Kahiltna Queen (60 st, 4, 1000 m)
– Moonflower Butress v Mount Hunterju (M7, A0, 95 st, 60-90 st., 31 raztežajev do zadnjega ledišča 6 raztežajev pod opastjo).

Vreme je bilo občasno zelo spremenljivo, iz Kahiltna Queen sva sestopala v slabem vremenu med pršnimi plazovi, prav tako je bil vremenski preobrat vzrok, da sva po 32 urah plezanja sestopila iz smeri Moonflower Butress, po tem ko sva preplezala vse večje tehnične težave in je tik pred zadnjim lediščem sledil še petmetrski prehod na zadnje, 55-stopinjsko ledišče.

Bila sva prva naveza, ki je letos sploh poskušala preplezati smer, po besedah lokalnih plezalcev naj bi bile razmere neugodne. Dejansko je bila stena precej suha in je na številnih mestih zahtevala plezanje skalnih odstavkov, led je bil zaradi nizkih temperatur zelo trd, vendar vseeno ocenjujem, da razmere niso bile slabe. Razen dveh nihajnih prečnic in giba A0 v Vision detajlu sva smer preplezala prosto.

Lep pozdrav iz Talkeetne!
Urban in Boris

Cilj odprave je bil preplezati prvenstveno smer v severni steni Mount Hunterja (gore v nacionalnem parku Denali), če bi bile snežno-ledne razmere ugodne.

aljaska2013-minimoonflower_buttress-foto_arhiv_azman-lorencic_m

Slika: Minimoonflower Buttress

Vir: http://www.pzs.si/novice.php?pid=8190

Kaj več pa ko se Urbi vrne domov :)

Deli s prijatelji

Moraš biti prijavljen kot uporabnik za objavo komentarja.