Objavil/a Oto Žan Dne 15.03.2020 Brez komentarjev.
Deli s prijatelji

Komisija za alpinizem je izdala priporočila glede obnašanja v času epidemije, prosim da si preberete:

Če se nameravamo odpraviti v gore, pomislimo še na nekaj. V dneh, ko zdravstveni sistem deluje na najvišjih obratih, ko so zdravniki in medicinsko osebje po cele dneve obremenjeni, sistem zaščite in reševanja pa s polno paro pripravlja teren, s katerim bo obvladoval najhujše, se zaustavite in za trenutek pomislite, kje so vaše meje. Najmanj, kar si v teh dneh želimo, so nesreče v gorah. Vse to bo namreč še bolj obremenilo tako reševalni kot medicinski del osebja, ki je že tako ali tako do skrajnosti obremenjeno.

Gorski reševalci pa so v teh dneh prejeli tudi usmeritev (Povzeto po priporočilih GRZS, 14. 3. 2020):

 • GRZS odsvetuje dejavnosti na prostem, pri katerih je večja možnost poškodb, še posebej naj se ljudje izogibajo visokogorja. Javnost mora vedeti, da so v sedanji epidemiološki situaciji omejitve tudi pri gorskem reševanju.
 • Ob sumu na okužbo ponesrečenca s COVID-19 bodo piloti prevoz s helikopterjem zelo verjetno odklonili

Gorski reševalci pa bodo najprej poskrbeli za lastno varnost in reševanja se lahko precej zapletejo, v tej situaciji ni nič samoumevno. 

Zaradi izbruha epidemije COVID-19 po svetu in v Sloveniji, KA PZS zato poziva alpinistične odseke ter alpinistične klube, da do nadaljnjega upoštevajo in se držijo naslednjih priporočil KA PZS:

 • Začasno naj se ustavijo izvajanja vse dejavnosti alpinističnih šol posameznih odsekov ali alpinističnih klubov.
 • Začasno naj se ustavijo vsa druženja članov odsekov ali alpinističnih klubov (npr. tedenska druženja (“ferajni”), alpinistični tabori, plezalni izleti …).
 • Plezalne stene, ki so na voljo članom, članstvu odsekov ali klubov, naj se do nadaljnjega zaprejo. Prekinejo naj se vse vodene in skupinske vadbe!
 • Odpovedo naj se vsi izleti alpinističnih šol, vaj, društvenih izletov v plezališča in v visokogorje.
 • Do nadaljnjega naj članstvo odsekov ali alpinističnih klubov ne pleza v plezalnih vrtcih.
 • Prav tako naj članstvo odsekov ali alpinističnih klubov ne izvaja alpinističnih vzponov, alpinističnih smukov, turnega smučanja, plezanja vseh večraztežajnih smeri, vsega gorništva ter drugih dejavnosti na prostem ali v gorskem svetu.
 • Vse dejavnosti na prostem in v gorskem svetu, ki jih pokriva delovanje KA PZS, pri čem se udeleženci izpostavljajo potencialni možnosti poškodb in posledične potrebe po reševanju, hospitalizaciji itd., naj se do preklica ne izvajajo. Izpostavljanje gorskih reševalcev in njihovega reševanja v teh razmerah je neupravičeno. Prav tako bo dodatno obremenjevanje že tako obremenjenega zdravstvenega aparata, ki bo v naslednjih dneh po napovedih strokovnjakov na robu meja obremenjenosti, neupravičeno.
 • Vsa načrtovana plezalna, smučarska ali gorniška aktivnost v tujini naj se do preklica odpove.
 • Vsako druženje dveh ali več plezalcev, smučarjev, pohodnikov … pomeni nepotrebno izpostavljanje prenosa virusa.

Priporočila naj se začnejo dosledno izvajati s ponedeljkom, 16. 3. 2020 do umiritve položaja, kar bo preklicano s strani države.

V teh težkih trenutkih, ko je slovenska družba na preizkušnji, je prav, da na svoj način tudi alpinistična družina pripomore k boju proti pandemiji virusa. Do nadaljnjega se dosledno držimo priporočil NIJZ ter glede alpinistične, gorniške, smučarske in plezalne dejavnosti upoštevajmo priporočila KA PZS in PZS.

KA PZS bo v prihodnjih dneh skrbela za informiranje članstva glede naše dejavnosti na prostem in v gorskem svetu.

Srečno in ostanite zdravi!

Peter Bajec; načelnik in člani IO KA PZS

Povezava do izvorne novice https://ka.pzs.si/novica.php?pid=14162

Deli s prijatelji

Moraš biti prijavljen kot uporabnik za objavo komentarja.