Škrlatica – Veliki črni kot
Objavil/a Jurij Hladnik,
dne 22/12/2016

Živ,

prejšnji četrtek sva se z Borutom Demšarjem podala v Škrlatico pogledat te fenomenalne razmere o katerih vsi poročajo. Namenjena sva bila v Škripaško smer (Spominska smer Brede Rinaldo in Janje Krivic glede na spodnjo skico), a so se zadeve drugače obrnile in sva nazadnje splezala verjetno prvo zimsko ponovitev Črnega kota. Plezarija je bila za moje pojme kar težavna, fizično in psihično, vendar vredna obiska 🙂

J
Opis:
Kjer Škripaška odcepi proti desni plezaš naravnost najprej čez strm ledni skok (ca. 85°, 20 m), za tem slediš položnejši grapi pod naslednji strmejši ledni odstavek (ca. 70°- 85°) in splezaš desno mimo previsa na položnejše snežišče. Tu se ponujata dve možnosti: levi in desni graben. Izbereš levega: Na začetku strmejši skok, ki ga preplezaš iz desne proti levi.
Naprej do manjšega krušljivega previsa (varovališče) in pod njim desno v položnejši graben do strme zajede (varovališče si urediš tik pod njo).
Splezaš zajedo (90°), ki se prevesi v položnejšo zajedo (varovališče). Lažji raztežaj bolj ali manj naravnost do varovališča pod previsi na levi. Prestopiš v desni graben in čez skok (90°, 3 m) v položnejši svet.
Pod njim proti levi v kopen previsen kamin (UIAA V-) in nad njim na snežišče. Sledi položnejši raztežaj po grabnu na desni (60° – 70°) do varovališča na snežišču pod izrazito zajedo (skalni rogelj).
Po snežišču naravnost navzgor do kopne strme zajede (UIAA IV+), ki se nato položi in nas v nekaj metrih privede na rob stene. Od tu še levo po razu na vrh skalnega stebra.

Sestop:
S tremi abzajli (<50m, skalni roglji) proti levi (gledano navzdol) se spustimo na snežišče, kjer hitro ulovimo planinsko pot na Škrlatico.

Beyond good and evil

Beyond good and evil

img_7578

Očitno so Zahodni Julijci mau postran…

skrlatica-crni-kot-skica

Če neb mislna, da sva prvopristopnika si neb tok dela dala

Še stara fotka z vrisi smeri, da ne bomo, kar tako proglašali prvenstvenih :)

Še stara fotka z vrisi smeri, da ne bomo, kar tako proglašali prvenstvenih 🙂

0 Comments

Submit a Comment