Moj pristop nad 3500m
Objavil/a Peter Borič,
dne 09/03/2023

Že 14 dni pregledujem vreme in razmišljam kdaj bi lahko šel na Grossglockner in opravim še zadnji pogoj za alpinista. V torek me med šihtom pokliče Luka in reče, če bi šel z njemu in Krištofam splezat eno smer na Grossglockner in seveda sem takoj za. Štartava v petek popoldne z Lukam, Krištof pa je ostal doma, ker je zbolel. S hojo začneva iz parkirišča Glocknerwinkel in se s spodobnim tempom približujeva koči Studlhutte. Se mi zdi, da po kakšnih dobrih 2 urah prispeva na kočo, kjer sva srečala tudi nekaj slovenskih navez. Zjutraj greva iz koče tam nekje ob 6ih in od daleč že opaziva smer. (Sudwandwachter)

Pot od koče do smeri je trajala manj kot 1 uro, vendar pa sva ravno pred nos, na vstopu dobila 2 naveze pred nama. Začetek smeri je lažja grapca, ki sva jo splezala nenavezana, potem pa prideva do prvega skalnega skoka, v katerega se 2 naveze že zaganjata vsaka po svoje.

No, Luka je po 45 min čakanja obral svojo varianto in po nekaj problemih cirkuške predstave naveze pred nama, zadevo splezal. Za njim sem prišel tudi jaz, vendar mogoče s kakšno solzico v očeh, ker me je pač res kvalitetno zanohtal.

Naslednji raztežaj je bil ledni – 30 m strmega ledu, verjetno z oceno vsaj WI4+, ampak res super plezarijo, potem pa sva prišla v detajl smeri. Tam spet več kot pol ure opazujeva cirkuške predstave ostalih 2 navez. Zadeva je res trajala, ker so mojstri tehničarl z vsemi možnimi variantami. Luka gre seveda takoj za njimi in spleza na frej, za njim pa še jst. O kako so naju grdo gledal.

Seveda sem pozabil povedat, da so med mojo plezarijo čez detajl, oni že abzajlal nazaj zaradi soft snow razmer in mi direkt v faco nametal kr precej snega. Z Lukam sva bila zelo vesela, da so obrnili, saj sva dobila težko pričakovani mir. Imela sva še 1 raztežaj položne, ampak neprijetne plezarije in za tem prišla na okno iz katerega narediš 30 m abzajla v lažjo grapco.

Po grapci gor sva splezala še en zlo fajn ledni skok in zatem prišla na normalko, ki pelje na vrh.

Vrh sva ujela ob sončnem zahodu, vendar je bilo vredno, saj sva imela fenomenalen razgled. Sledil je samo še sestop in smučarija v dolino. Ker huda tura!

1 Comment

Submit a Comment