Izvidnica na Kriških podih
Objavil/a Sebastijan Horvat,
dne 20/03/2023

V četrtek na ferajnu Klepar da pobudo za Kriške pode čez vikend. Pridružijo se nama še tečajniki Benjamin, Cveto in Anže. Dobili smo info, da je cesta v vrata splužena do odcepa za Cmir. Štartamo ob 6:00 iz Otoka in na poti poberemo še Benjamina in gas v vrata (za vsak slučaj smo vrgl v trugo še lopato!) itak je bil parking poln in smo mogl skidat.

Na smučkah do glavnega parkirišča potem pa jih damo na ruzak saj po gozdu ni dosti snega in gremo proti bivaku IV na rušju. Na smuče ponovno ko pridemo iz gozda (nosimo cca 1 uro) Prvotni plan je bil, da bi šli na Križ in potem odsmučali do Kriških podov, ampak smo zaradi (ne)varnosti šli čez Stenarska vratca – vroče je blo za popizdit!

Zadnjo strmino na Stenarska vratca opravimo peš. Iz Stenarskih vratc se na to pripravimo na spust in ciljamo jezero direktno pod Kočo, kjer sledi še 100 metrov vzpona. Smučanje putrček nekaj skorje in pa nekje še suh sneg.

Ko smo prišlo do koče, so bili tečajniki zadolženi za kidanje vhoda. Zakurimo, zluftamo bajto se razpakiramo in zatem zaslužena malica! Med tem ko se bašemo z Olga’s baguete sendviči (hvala Olga!) se s pogledujemo s flanko izpod Pihavca. Ker je bil vreme “za dol padt” jo seveda popoldan tudi napademo. S smučmi do grabna, ki ga nismo smučali ker je bil leden. Smučarske razmere fantastične, vriskamo od veselja. Smučamo proti spodnjem jezeru, kjer vprežemo cucke in nazaj do koče.

Pri koči na zaslužen pir, craftanje pic in pa runda taroka (Cveto je mogu dat za rundo). Spal smo kr v jedilnci k je bil mal mrz edin Cvetotu je blo mal vroč k se je naštimov v kuhno. Zjutraj smo si ga vzeli na “lagano sportski” pospravimo po koči za ta cajt se je pa tud že razjasnil in sneg je počas odjenal. Krenemo iz koče proti Dovškim vratcem in nato še na vrh Stenarja. Na Stenar smo šli kar na smučah edino zadnjih 50 metrov strehe smo si nataknili dereze. Spust z vrha – grifig. Na prečki kugle, ki pa niso predstavljale ovir.

Z Anžetom sva sestopila čez Stenarska vratca, ostali del ekipe pa čez Sovatno, ki je cela zvezna in je bila smučarsko zelo dobra, ravno prav odjenjan sneg. Pod Stenarskimi vratci smučarija speglano – grifig, nižje pa putrčk. Sledila je še analiza vikenda pr Aljažu. Super je blo in vsi se veselimo že naslednjih Kriških podov!

0 Comments

Submit a Comment