Alpinistična šola 2024/2025
Objavil/a Katja Klinar,
dne 09/07/2024

Enajst tečajnikov nas je 14.3.2024 začelo alpinistično šolo 24/25. Po uvodni turi smo pričeli z letnim delom, v jeseni pa bomo nadaljevali še z zimskim delom.

Za uvodno turo 16.3. so nas popeljali na Pokljuko, kjer smo parkirali v bližini hotela Pokljuka. Peš smo se odpravili preko planine Zajavorniki do Blejske koče in od tam na Mrežce. V prvotnem planu je bilo prečenje po grebenu naprej vse do Debele peči, vendar sta nam težek sneg in globoko gaženje to onemogočila. Odločitev je padla in varno smo sestopili nazaj proti avtu.

Na tedenskih predavanjih letnega dela so nam inštruktorji podali znanje o osnovni opremi in izrazoslovju, vozlih, tehnikah gibanja v kopnem, spoznavali smo se z nevarnostmi v gorah in vremenoslovjem. Spoznali smo tudi pripravo in izvedbo gorniške ture, etiko in poznavanje Slovenskih gora. Kar nekaj preglavic nam je povzročala orientacija. Letni del predavanj smo zaključili s prvo pomočjo, kjer je bil velik del namenjen temeljnim postopkom oživljanja.

Po obsežnem teoretičnem izpitu smo nadaljevali s praktičnimi vajami – 2 praktični vaji smo izvedli že konec marca oz. v začetku aprila. Prvo praktično vajo smo imeli na Ranču v Vrbnjah, kjer smo se še praktično spoznali s športnim plezanjem (oprema, varovanje, plezanje v vodstvu). Drugo praktično vajo smo izvedli v plezališču Urbasova skala nad Dovjem. Po prikazu prevezovanja, smo nadaljevali s plezanjem. Nekateri so splezali svoje prve športnoplezalne smeri, drugi pa preverili svojo plezalno kondicijo in otvorili sezono plezanja v skali.

Celoten junij smo se ob četrtkih srečevali v plezališču Iglica na Bohinjski Beli. Kljub muhastemu vremenu smo ob četrtkih imeli srečo z dežjem, nas pa je dež večkrat pregnal z dodatnih vaj. Na praktičnih vajah smo se učili gibanja naveze, izdelave sidrišč, spusta po vrvi in samoreševanja ter manevrov reševanja padlega (prvega ali drugega v navezi). Po ponovitveni vaji je 6.7. sledil še izpit iz praktičnega dela.

Kot že tradicionalno, smo rezultate izpita izvedeli na popoldanskem pikniku AO Radovljica. Tisti, ki so izpit uspešno opravili, so prejeli klin, izžrebali pa so tudi vodnika, ki nas bo med poletjem odpeljal na pravo turo v hribe. Poletje bo hitro minilo, mi pa po hudi vročini na izpitu že komaj čakamo na zimski del.

Na koncu bi se radi zahvalili vsem predavateljem in inštruktorjem AO Radovljica, ki ste nam posvetili čas in predajali znanje tekom letnega dela, na praktičnem izpitu pa švicali z nami (zaradi vročine): še posebej vodji alpinistične šole Lari, pa tudi Krištofu, Gregu, Martini, Veroniki, Mateju in Jerneju. Hvala!

0 Comments

Submit a Comment