Objavil/a Maruša Jelenc Dne 06.03.2013 Komentarji: 1
Deli s prijatelji

V soboto, 2.3.2013, smo imeli člani AOR, zainteresirani in znanja željni, seveda, Lavinsko delavnico s Krepcem (Rokom Zalokarjem). Do potankosti smo predelali snežno odeljo, njeno preobražanje in stabilnost, uporabo žolne in načine iskanja ter izdelavo zasilne transportne vreče. Po predavanju na ferajnu je sledilo še dopoldne praktičnega dela na Piepsovem vadbenem poligonu na Voglu.

Punce smo se odločile za jutranjo rekreacijo in še preden se je sobotni dan pričel svetliti, smo že nabirale višince na dilah. Tako je naša ženska odprava rdečih lic, zmrznjenih las in nasmejanih obrazov v zavidljivem času premagala Žagarja ob vidljivosti 3 metrov, v nemogočem vremenu, vetru in mrazu. Moški udeleženci delavnice so se seveda pripeljali na mesto dogodka – z gondolo.

Na delavnici smo dodobra spoznali, zakaj na vsaki turi s seboj prenašamo žolne, lopate in sonde v nahrbtnikih. Musklfiber v rokah naslednji dan je bil posledica kopanja lukenj za snežne prereze in teste stabilnosti snežne odeje. Krepec je poskrbel, da bomo od sedaj naprej zagotovo znali uporabljati vsak svojo žolno tudi sredi noči. Vztrajno smo spet in spet iskali v globokem snegu zakopane žolne, pregazili poligon s celim snegom po dolgem in počez, z leve in desne, pa še vmes. Če kdo do sedaj ni znal uporabljati svoje žolne, jo od sedaj naprej definitivno obvlada.  Za konec nas je čakalo še prav posebno presenečenje – simulacija realne situacije s 3 zasutimi v plazu. Razdeljeni v skupine po 4 in 3 smo morali na področju »plazu« najti 3 »zasute« smučarje (v podobi oddajnikov Piepsovega poligona). Prva skupina je bila zelo uspešna, vse tri so našli in odkopali v zavidljivih 16 minutah, druga skupina je zaradi tehničnih težav porabila 4 minute več. Če do zdaj nisem verjela, da bližina mobilnega telefona res moti signal žolne, lahko sedaj iz lastnih izkušenj to 100% potrdim.

Na srečo se je v vmesnem času že zjasnilo in se je naredila šajba, tako da smo si vsaj predstavljali, kako izgleda poligon.

Skupno mnenje vseh udeležencev  je, da je delavnica neprecenljivo uporabna, poučna izkušnja,ki bi jo moral izkusiti vsak, ki se ukvarja s turnim smučanjem;  poleg tega pa smo se celo dopoldne imeli, v odlični družbi in vzdušju, zelo fajn, in se strinjali, da ima Rok res super delavnice.

Deli s prijatelji

1 komentar

  1. Nejc Mrak says:

    Lahko samo potrdim Marušine ugotovitve in toplo priporočam vsem tistim, ki ste redko deležni podobnih predavanja a ste pogosto s smučmi ali peš v zasneženih pobočjih, da obnovite svoje znanje pr’ Krepcu.

    Kar pa se tiče prihoda do poligona, pa vsa čast puncam, ki so fantom nastavile špegu, meni pa obudile spomin na čas varčevalne romantike.

Moraš biti prijavljen kot uporabnik za objavo komentarja.