Objavil/a AO Radovljica Dne 09.11.2012 Komentarji: 1
Deli s prijatelji

Kot smo poročali, sta v ponedeljek, 22. oktobra, Luka Stražar in Nejc Marčič, dobitnika zlatega cepina 2012 za vzpon Sanjači zlatih jam 2011 v zahodni steni K7 West, preplezala NOVO, prvenstveno smer v še nedotaknjeni ZAHODNI STENI JANAKA in dosegla GLAVNI cilj odprave.

Alpinist Luka Stražar, član naveze z Nejcem Marčičem, s katerim sta splezala novo, prvenstveno smer v zahodni smeri Janaka in jo poimenovala Modri dirkač, je takole opisal vzpon in smer: »Smer ni bila tehnično zahtevna, največjo težavo je predstavljal predvsem mraz in drugi dan vzpona tudi veter. V smeri sva naletela na veliko odsekov trdega ledu. Vzpon je trajal polna dva dneva, vrha sva dosegla drugi dan malo pred drugo uro popoldan. V ABC pa sva se vrnila okoli enajste ure zvečer.
Prvotno je bila smer vzpona zamišljena bolj v centralnem delu stene, kar pa je zaradi nekoliko slabših snežnih razmer ostalo neuresničeno. Svojo linijo sva tako v zgornjem delu priključila smeri Andreja Štremflja in Roka Zalokarja iz leta 2006.«

Podatki o prvenstveni smeri v zahodni steni Janaka:
MODRI DIRKAČ, 60/70 stopinj, mestoma 80, M4, dolžina: 1100 m prvenstvenih, 1400 m cela stena, plezala 2 dneva.

Območje Himalaje vzhodnega Nepala je eno najbolj odmaknjenih gorskih področij. Pristop na glavni vrh Janaka (7090 m) je bil opravljen le enkrat (2006 – Štremfelj, Zalokar – nova smer po JZ stebru), vzhodni vrh Janaka pa je še brez pristopa na vrh. V južni steni je že bilo opravljeno nekaj poskusov, nič do vrha. Zahodna stena Janaka je bila pred prihodom naše odprave še nedotaknjena.

Baza tabora so naši alpinisti postavili v Lhonaku na 4700 metrih, kjer ni bilo sicer nobene druge odprave. Opravili so več aklimatizacij. Odprava je poskušala preplezati prvenstveno smer tudi v južni steni Janaka, ter tudi v Lasherju 1 in 2, vendar so se poskusi prvenstvenih smeri žal končali neuspešno, v Lasherju 2 zaradi slabih razmer, v Lasherju 1 zaradi orkanskega vetra in mraza.

Vodja odprave Miha Habjan je podal svoje kratko prvo poročilo o odpravi:
»Odprava se zaključuje, 2 dni smo že v Kathmanduju. Plezalno nam ni šlo vse po načrtih in željah, na koncu pa smo lahko zadovoljni z opravljenim vzponom.
Luka in Nejc sta opravila dober in resen poskus prvenstvenega vzpona v Lasherju 2. Zaradi slabih snežno-lednih razmer jima ni uspelo.
V Lasherju 1 sta močan veter in mraz ustavila Matevža in Igorja pri poskusu prvenstvenega vzpona.
Za južno steno Janaka pa je zmanjkalo energije, pa se nekaj težav smo imeli z zdravjem.
Presenetile so nas snežno-ledne razmere na Janaku, predvsem v zahodni steni. Stena je bila veliko bolj skopa s snegom in ledom kot leta 2005, ko sva jo z Andrejem Štremfljem prvič opazila. Očitno se ledeniki in sneg umikajo hitreje, kot bi si želeli. Dokaz tej trditvi so tudi ledeniki pod obema Lasherjema, ki so tudi vidno spremenili svojo podobo od leta 2005. V ozebnik (ki sva ga preplezala z Andrejem leta 2005) na Lasher 1 se tokrat sploh ni dalo vstopiti.
Vseeno smo izpolnili glavni cilj odprave, novo smer v zahodni steni Janaka.«

Za mnenje o smeri smo povprašali tudi dva naša vrhunska alpinista:

Andrej Štremfelj je 6. maja 2006 z Rokom Zalokarjem preplezal novo smer po JZ stebru Janaka, z Rokom sta takrat kot prva stala vrhu Janaka, zato tamkajšnje območje zelo dobro pozna. O smeri je dejal: »V danih razmerah sta iz stene in svojih sposobnosti izvlekla največ, kar se je dalo. Škoda, da razmere niso bile boljše in bi lahko smer potegnila samostojno do vrha. Moderni vzponi v zahtevnih himalajskih stenah in razmerah postajajo podobni tistim v Alpah. Torej niso ob katerem koli času primerne ali dovolj dobre, da se vzpon lahko opravi. Težava je samo v tem, da so te stene bistveno bolj oddaljene in se odločitev za vzpon ne more sprejeti na podlagi novic o dobrih razmerah. Sicer pa odličen vzpon v čistem alpskem slogu, vreden dobitnikov zlatega cepina

Marko Prezelj, vodja Slovenske mladinske alpinistične reprezentance, katere člana sta tudi Luka Stražar in Nejc Marčič, je bil njunega novega prvenstvenega vzpona vesel in ga ocenil predvsem s človeške plati: »Luka in Nejc sta dokazala, da ne spita na lovorikah. Dokazala sta, da svojo aktivnost ohranjata in sta motivirana za nove cilje, nove smeri. Vesel sem za njiju. Dokazala sta, da sta plezariji predana ter da lanskoletna prvenstvena smer Sanjači zlatih jam in letošnji zlati cepin, ki sta ga prejela, nista bila naključje. Nista se predala neki ‘slavi’, ampak sta dokazala, da sta iz pravega testa za hribe. Ne ozirata se na okolico in javno mnenje o popularnih ciljih; plezata, kar ju zanima, ne glede na popularnost območja, kar je v zdajšnjem, medijsko zasičenem času težko. Izkazujeta alpinistično zrelost in si zaslužita vse pohvale.«

Na letališče Brnik prispejo člani odprave v nedeljo, 11. novembra, ob 11.20. Vabljeni, ljubitelji in prijatelji dobrega plezanja, da pričakamo člane odprave!

vir: Zdenka Mihelič

http://www.pzs.si/novice.php?pid=7530

Deli s prijatelji

1 komentar

  1. Monika Bogataj says:

    gremo v nedeljo, ane, da koj vidmo, če je kej fuge prnesu;)

Moraš biti prijavljen kot uporabnik za objavo komentarja.